Shoarma drobiowa

Z frytkami, surówką i sosem czosnkowym 🙂

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

1 pojedynczy filet z kurczaka

3 pieczarki

kawałek czerwonej papryki

kawałek zielonej cukinii

10 dkg sera żółtego

sól, pieprz

słodka papryka

pieprz kajeński

przyprawa do gyrosa

surówka:

1/4 małej główki białej kapusty

1 marchewka

1/2 cebuli

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1 łyżka posiekanego koperku

sól, pieprz

sos czosnkowy:

200 ml jogurty naturalnego

2 łyżki majonezu

3 duże ząbki czosnku

sól, pieprz, zioła prowansalskie

2 łyżki posiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

Sos czosnkowy: jogurt wymieszać z majonezem, czosnek przecisnąć przez praskę, posypać przyprawami, dodać koperek, wymieszać i schłodzić.

Kapustę zetrzeć na tarce o grubym oczku, posolić i odcisnąć. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Warzywa wymieszać, dodać koperek, jogurt, majonez i doprawić do smaku.

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, obficie obsypać przyprawą do gyrosa i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć, paprykę i pieczarki pokroić. Warzywa podsmażyć do odparowania soku i doprawić, wymieszać z mięsem, przełożyć na talerz, posypać serem żółtym, słodka papryką i zapiec w mikrofali przez 1,5 minuty.

Ziemniaki obrać, pokroić u smażyć frytki.

Podawać z sosem i surówką.

Smacznego 🙂

DSCN3274

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s