Pampuchy z paprykowym sosem wołowym

Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale warto 🙂

Pampuchy z paprykowym sosem wołowym2

Składniki

1/2 kg wołowiny

1 duża cebula

1 łyżeczka papryki wędzonej

2 łyżki pasty paprykowej łagodnej

sól i pieprz

marynata:

1/2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki koniaku

2 ziela angielskie

pieprz

pampuchy:

2 szklanki mąki luksusowej Młynomag

1 jajko

2 dkg drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w kostkę, dodajemy ocet, koniak i przyprawy i odstawimy na noc do lodówki.

W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy mięso, dodajemy cebulę, podsmażamy i zalewamy wrzątkiem.

DSC_0753

Przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa. W między czasie dodajemy wędzoną paprykę i łagodna pastę paprykową, a pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki, a kiedy zaczną pracować wlewamy do reszty mąki z solą, dodajemy jajko.

DSC_0754

Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 6 części i formujemy pampuchy. Przykrywamy ściereczką, żeby podrosły.

Pampuchy parujemy około 12 minut i podajemy z sosem.

DSC_0756

Smacznego 🙂

Pampuchy

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Pampuchy z paprykowym sosem wołowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s