Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Przepis dostałam od koleżanki 🙂

Składniki

1 pojedynczy filet z kurczaka

2 woreczki kaszy gryczanej

2 łyżki kwaśnych powideł śliwkowych

ok. 100 g pędów bambusa z zalewy

-panierka:

1 łyżka mąki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki soli

-sos:

1/2 małej cebuli

2 ząbki czosnku

1 łyżka ketchupu

1/2 kostki rosołowej

sok z 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy w plastry, panierujemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Następnie dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojonego w cienkie paseczki bambusa. Podsmażamy.

Powidła zalewamy 1 szklanką gorącej wody, dodajemy kostkę, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. mieszamy i wlewany do kurczaka. Smażymy jeszcze około 10 minut, żeby smaki się połączyły. Podajemy z kaszą gryczaną. Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s