Burger z falafelem i grillowanymi pieczarkami

falafele:

1 puszka ciecierzycy

1 puszka białej fasoli

1/2 awokado

3-4 ząbki czosnku

1 łyżeczka czerwonej pasty curry

1/2 łyżeczki kminku mielonego

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki garam masali

1 jajko

3-4 łyżki bułki tartej

do panierowania:

sezam lub mąka

 

dodatkowo:

bułki do hamburgerów

sałata lodowa

pomidor

ketchup

sos czosnkowy Devley

prażona cebulka

kapelusze pieczarek

ser żółty

sól, pieprz

 

Wszystkie składniki falafeli zmiksować blenderem, dodać jajko i bułkę tartą, wymieszać. Porcje masy obtaczać w mące lub sezamie i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Z kapeluszy pieczarek ściąć ranty na płasko i ugrilować na patelni, posypać solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce, posypać pieczarki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut.

Bułki do hamburgerów odgrzać w piekarniku, posmarować sosem czosnkowym, ułożyć po kawałku sałaty i plasterku pomidora, na to falafele, ketchup, prażona cebulka, pieczarki. Przykryć drugą połową bułki. Smacznego


Wegetariański obiad VI

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s