Domowa chińszczyzna

Aromatyczne danie kuchni orientalnej 🙂

Składniki

1 filet z kurczaka

1 marchewka

po kawałku pora, selera, cukinii

1/2 cykorii

garść kiełków fasoli mung z zalewy

garść grzybów mun

marynata:

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka sosu chili czosnkowego

1 łyżka przyprawy do kuchni chińskiej

1 łyżka oleju arachidowego

 

100 g makaronu ryżowego

 

Sposób przygotowania

Mięso pokroić, wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić na pół godziny do lodówki.

Grzyby mun namoczyć, wszystkie warzywa pokroić w paski.

Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju arachidowym. Zdjąć z patelni i wrzucić warzywa, najpierw marchewkę i selera, potem cukinię, cykorię, pora i grzyby, a na końcu kiełki. Podsmażyć wszystko razem i dodać mięso. Smażyć jeszcze 2-3 minuty.

Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podawać z mięsem i warzywami. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem. Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s