Coś nowego 🙂
Składniki
1 filet z kurczaka
1 cebula
1 marchewka
20 dkg czerwonej soczewicy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz przyprawa do kurczaka
ognista mieszana przypraw (młynek)
Sposób przygotowania
Kurczaka pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać kurczaka, kiedy będzie usmażony, wsypać soczewicę. Wymieszać i podlać wrzątkiem. Smażyć pod przykryciem aż soczewica będzie miękka. Koncentrat wymieszać z 1/2 szklanki wody, dodać do kurczaka, doprawić, zagotować. Smacznego 🙂
Kolejne pyszne danie 🙂
PolubieniePolubienie
Dzięki 🙂 Bardzo polubiłam soczewicę, choć u nas jest niezbyt popularna, czasem mam problem z czym ją łączyć. Zielona najlepiej smakuje mi w sałatach, a czerwona jako dodatek do obiadu 🙂
PolubieniePolubienie
Mój syn ma często w przedszkolu zupę krem z zielonej soczewicy, bardzo ją lubi i mówi, że to „miętowa zupa” 😉 Jak na razie robiłam z niej tylko sałatki.
PolubieniePolubienie
Ja nie lubię zup kremów, ale widziała zupy z cała soczewicą i musze spróbować 🙂
PolubieniePolubienie