Pieczarkowce

Krucho-drożdżowe ciasto i pieczarkowy farsz 🙂

Składniki

ciasto:

2 szklanki mąki

1/2 kostki margaryny

2 żółtka

1 jajko

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżka octu

2 dkg drożdży świeżych + 2 łyżeczki cukru + 100 ml śmietany 18%

 

farsz:

3 cebule

70 dkg pieczarek

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

zioła prowansalskie

 

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem. Mąkę posiekać z margaryną i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i odłożyć je na pół godziny. Pokrojoną cebulę zeszklić, dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania soku, doprawić. Ciasto rozwałkować, przekroić wzdłuż na pół, na każda połowę nałożyć farsz pieczarkowy, zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić. Zawijaski układać na blaszce, odstawić na pół godziny i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Smacznego 🙂

Wegetariański obiad VI

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Pieczarkowce

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s