Paszteciki

Składniki

4 szklanki mąki

3 dag drożdży + 2 łyżki cukru

3 żółtka

2 jaja

1 łyżka octu

1 kostka margaryny

2 łyżki smalcu/oleju

śmietana

1/2 łyżeczki soli

kminek do posypania

farsz kapuściany:
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg pieczarek
3 duże cebule
sól, pieprz

lub farsz mięsny:
0,5 kg mięsa wieprzowego

1 cebula
1 jajko
przyprawy

Sposób przygotowania

Drożdże, cukier i śmietanę wymieszać. Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odłożyć na pół godziny, żeby „ruszyło”.

Kapustę pokroić drobno (można zmielić w maszynce na grubym sicie) i odgotować. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i smażyć do odparowania wody. Cebulę posiekać i podsmażyć. Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Mięso ugotować do miękkości w osolonej wodzie, zmielić w maszynce, dodać zeszkloną cebulę, jajko i doprawić do smaku.

Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, na szerokości około 10 cm rozsmarować farsz, zwinąć i odciąć rulon od reszty ciasta. Pokroić po skosie, podobnie jak kopytka. Podobnie postąpić z resztą ciasta. Paszteciki układać na wyłożonej pergaminem blaszce, smarować białkiem i posypać kminkiem.

Piec na złoty kolor w piekarniki nagrzanym do 200 stopni.

DSCN3283

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Paszteciki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s