Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Orientalny obiad 🙂

Składniki

papier ryżowy do sajgonek, ok. 15 szt

1 podwójny filet z kurczaka

1 czerwona papryka

1/2 cukinii

1 garść grzybów mun

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka sosu chili

2 łyżki przyprawy do dań orientalnych

1 łyżeczka curry

olej arachidowy

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać sos sojowy, sos chili, ocet ryżowy i łyżkę przyprawy do dań chińskich, wymieszać, odstawić do lodówki. Grzyby mun namoczyć, pokroić w paski, paprykę i cukinię pokroić w kostkę, posypać curry i posypać przyprawą do dań orientalnych, podsmażyć, wymieszać z mięsem.

Papier ryżowy namoczyć na 5 sekund, aż zmięknie. Na środek nakładać po 1-2 łyżki farszu i zawijać jak krokiety.

Sajgonki obsmażać z rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, wyciągać na ręcznik papierowy, żeby osączyć nadmiar oleju. Podawać z sosem chili. Smacznego 🙂

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s