Mazurek śliwkowy

Mój pierwszy mazurek 🙂 W moim domu rodzinnym nie było tradycji pieczenia mazurków, więc to moje pierwsze podejście do tematu 🙂

mazurek śliwkowy2

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej Młynomag

1/2 szklanki mąki krupczatki Młynomag

1/3 szklanki cukru pudru

15 dkg margaryny

2 jajka

szczypta soli

10 dkg suszonych śliwek

1/2 słoika kwaśnych powideł

orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie:

Obie mąki, sól i cukier posiekać z margaryną, dodać jajka i pokrojone w paseczki śliwki. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i rozłożyć na blaszce do pieczenia (u mnie forma na tartę o średnicy 25 cm). Na cieście rozsmarować powidła i ułożyć kratkę z reszty ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Mazurka wyjąc z piekarnika i udekorować połówkami orzechów. Smacznego 🙂

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Mazurek śliwkowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s