Pulpeciki w sosie z brukselką

Mięso i jarzynka w jednym daniu

Składniki

ok 60 dkg mięsa mielonego

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 jajko

1 czerstwa bułka

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

zioła prowansalskie

1 mały koncentrat pomidorowy

1/2 kg brukselski

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

mąka pszenna

Sposób przygotowania

Brukselki obrać z wierzchnich liści, naciąć głąb na krzyż i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru.

Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko i przypraw. Wyrobić na gładką masę. Z mięsa formować kulki, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.

W garnku zagotować wodę (lub bulion) i wrzucić usmażone pulpety, podgotować 10 minut, dodać brukselkę, a następnie koncentrat pomidorowy. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością wody i dodać do sosu. Wymieszać do zgęstnienia, zagotować, doprawić do smaku. Podawać np. z kaszą jęczmienną lub makaronem. Smacznego 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s