Zdrowo i smacznie 🙂
Składniki
4 kawałki dorsza
pieprz cytrynowy, sól, olej
1 cebula
3 żabki czosnku
1 łyżka pasty z suszonych pomidorów
1 marchewka
kawałek selera
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rybę osuszyć, obsypać przyprawami i skropić olejem.
Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać przeciśnięty czosnek i pastę z pomidorów, podsmażyć, dodać startą na dużym oczku marchewkę i selera i soczewicę. Całość wymieszać i podsmażyć 5 minut, a następnie podlać wodą, ok 1 szklanką. Smażyć na małym ogniu często mieszając. Kiedy płyn odparuje sprawdzić czy soczewica jest miękka, jeśli nie dolać jeszcze 1/2 szklanki wody i ponownie sprawdzić kiedy odparuje. Całość odprawić do smaku.
Rybę obsmażyć na patelni grillowej. Podawać z soczewicą. Smacznego 🙂
wytworna propozycja 🙂
PolubieniePolubienie
Dzięki 🙂 Staram się coraz częściej jeść ryby, lubię, ale dobre ryby są drogie…
PolubieniePolubienie
Ja też się staram 😉 Na dorsza wyszło mi uczulenie ale
PolubieniePolubienie
Ja dorsza albo łososia najczęściej kupuję, na promocji w Lidlu się opłaca 🙂
PolubieniePolubienie
Ciekawe połączenie ryby z soczewicą. Na pewno by mi smakowało, bo to moje smaki 🙂
PolubieniePolubienie
Dzięki 🙂 Miało być zdrowo 🙂 Jakoś usmażenie dorsza ot tak, do mnie nie przemawia, szkoda ryby, stąd pomysł na coś innego 🙂
PolubieniePolubienie
Świetnie skomponowane danie!
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie