Dorsz z soczewicą i warzywami

Zdrowo i smacznie 🙂

Składniki

4 kawałki dorsza

pieprz cytrynowy, sól, olej

 

1 cebula

3 żabki czosnku

1 łyżka pasty z suszonych pomidorów

1 marchewka

kawałek selera

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

sól, pieprz

Sposób przygotowania

Rybę osuszyć, obsypać przyprawami i skropić olejem.

Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać przeciśnięty czosnek i pastę z pomidorów, podsmażyć, dodać startą na dużym oczku marchewkę i selera i soczewicę. Całość wymieszać i podsmażyć 5 minut, a następnie podlać wodą, ok 1 szklanką. Smażyć na małym ogniu często mieszając. Kiedy płyn odparuje sprawdzić czy soczewica jest miękka, jeśli nie dolać jeszcze 1/2 szklanki wody i ponownie sprawdzić kiedy odparuje. Całość odprawić do smaku.

Rybę obsmażyć na patelni grillowej. Podawać z soczewicą. Smacznego 🙂

zdjecie0081

8 uwag do wpisu “Dorsz z soczewicą i warzywami

Dodaj komentarz