Pierś z kaczki z batatami

Mięso z kaczki jest delikatne i soczyste 🙂

Składniki

2 piersi z kaczki

 

marynata:

sok z 1 pomarańczy

1 łyżka miodu

1/2 łyżeczki chili

sól, pieprz

2 średnie bataty

ok 1/4 szklanki półwytrawnego wina

 

Sposób przygotowania

Skórę na piersiach kaczki naciąć w kratkę. Składniki marynaty wymieszać, włożyć w nią mięso i odstawić do lodówki (najlepiej na noc). Bataty ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.

Kaczkę włożyć na rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Po około 4 minutach obrócić i smażyć kolejne 4 minuty. Następnie podlać resztą marynaty i winem, wrzucić pokrojone w talarki bataty i duić pod przykryciem ok 10 minut. Kaczkę wyjąć z patelni i odłożyć na kilka minut, na następnie pokroić w plastry.

Podawać z batatami i surówką. Smacznego 🙂

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Pierś z kaczki z batatami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s