Szynka duszona z batatami

Bataty szybko się rozgotowują tworząc smakowity sos 🙂

Składniki

0,5 kg szynki wieprzowej

3 średnie bataty

2 cebule

sól, pieprz

jałowiec mielony

sos piri-piri

1 łyżka musztardy francuskiej

zioła prowansalskie

słodka papryka

Sposób przygotowania

Szynkę pokroić w kostkę i obsypać przyprawami, skropić sosem piri-piri i wymieszać z musztardą. Cebulę pokroić i piórka i zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i obsmażyć. Całość podlać wodą i dusić do miękkości mięsa.

Bataty obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i dusić aż zmiękną. Doprawić do smaku. Sos można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1/4 szklanki wody. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s