Rolada z kremem kakaowym i wiśniami

Lekka i delikatna 🙂

Składniki

biszkopt:

5 jajek

5 łyżek cukru kryształu

5 łyżek mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

krem:

3 jajka

3/4 szklanki cukru pudru

1 szklanka mleka

1,5 łyżki mąki pszennej

1 kostka masła

2 łyżki kakao

1 kieliszek spirytusu

 

dodatkowo:

1 słoik wiśni w syropie

 

do nasączenia:

1/2 szklanki przegotowanej wody

sok z 1/2 cytryny

1 kieliszek spirytusu

 

 

Sposób przygotowania

1.

Z podanych składników przygotować masę na biszkopt. Wylać ją na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę od piekarnika. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt posypać cukrem pudrem, przykryć ściereczką i zwinąć.

2.

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę i cienką strużką wlewać gorące mleko. Masę jajeczną cały czas mieszać i podgrzewać do jej zgęstnienia. Wystudzić. Kakao sparzyć.

3.

Masło utrzeć na puch, dodawać wystudzony budyń, a na koniec sparzone kakao i spirytus.

4.

Biszkopta rozwinąć, nasączyć, rozsmarować na nim krem i rozłożyć osączone wiśnie. Biszkopta zwinąć i wstawić do lodówki do stężenia kremu. Smacznego.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s