Sushi uramaki z czarnym sezamem

Uramaki, czyli sushi z ryżem na wierzchu, a glonem nori w środku 🙂

Składniki

2 szt prasowanych glonów nori

100 g ryżu

sos do ryżu:

2 łyżki octu ryżowego

1/2 łyżeczka cukru

1/3 łyżeczki soli

dodatki:

serek philelphia

ogórek

paluszki surimi

anchois

awokado

papryka

czarny sezam

do podania:

sos teryiaki

marynowany imbir

pasta wasabi

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w 3/4 szklanki wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, dodać do ryżu, wymieszać i całość wystudzić.

Na macie rozłożyć arkusz nori, na nim ryż, posypać sezamem, przykryć folią spożywczą, docisnąć i odwrócić ryżem do spodu. Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć dodatki. Zwinąć przy pomocy maty i folii, a następnie pokropić w 1,5 centymetrowe krążki.

Podawać z sosem teryiaki, pastą wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego 🙂

DSC_0492

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s