Tort Minionek

Tort Minionek3

Pierwszy raz robiłam tort dekorowany masą cukrową, wyszedł jak dziecku w przedszkolu, ale się spodobał 🙂 Za wszelkie rady dziękuję Marcie R-K, bezsprzecznej mistrzyni dekoracji tortów 🙂

Składniki:

biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru kryształu

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

budyń na 3/4 l mleka + 3 szkl mleka + 3 łyżki cukru

330 ml śmietany kremówki

1 cukier waniliowy

3 łyżki żelatyny

1/2 szklanki mleka

1 puszka brzoskwiń

do nasączenia:

3/4 szklanki przegotowanej wody + 1 kieliszek wódki + sok z 1/2 cytryny

dekoracja:

glazura maślana: 1/2 kostki masła + 2 łyżki cukru pudru + sok z cytryny

masa cukrowa

barwniki

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotować biszkopt w blaszce 20×25 cm. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Żelatynę wsypać do mleka, a kiedy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany budyń połączyć z gorącą żelatyną. Odstawić do wystudzenia.  Śmietanę ubić, zmiksować z budyniem. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, odstawić na chwilę do lodówki.

Z biszkopta ściąć rogi, żeby upodobnić go do minionka. Przekroić na pół i nasączyć.

Brzoskwinie osaczyć i pokroić w kostkę. Na biszkopcie rozsmarować połowę masy, rozłożyć brzoskwinie i rozsmarować resztę kremu. Przykryć druga połową biszkopta.

Masło zmiksować na puch, połączyć z cukrem pudrem, a następnie z sokiem z cytryny. Glazurą maślaną pokryć cały tort.

Masę cukrową połączyć z barwnikami i udekorować tort. Schłodzić przez noc.

DSC_1027

Tort Minionek


Waniliowy Weekend VII

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Tort Minionek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s