Torcik na zimno

Jego przygotowanie jest pracochłonne, ale efekt wart włożonej pracy 🙂

Torcik na zimno5

Składniki

spód:

200 g herbatników

100 g masła

1 kg sera na sernik

ok. 1/2 kg truskawek ( u mnie mrożone)

1 słoik jagód w soku własnym

4 łyżki cukru pudru

1 mały jogurt naturalny

1 galaretka brzoskwiniowa

1 puszka brzoskwiń w syropie

4 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania

Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy (26cm), docisnąć i odstawić do lodówki.

Truskawki zagotować i zmiksować blenderem. Dodać 2 łyżki żelatyny, wymieszać do jej rozpuszczenia i wystudzić. 1/2 kg sera zmiksować z 2 łyżkami cukru i musem truskawkowym i wylać na herbatnikowy spód. Odstawić do lodówki do stężenia.

Jagody odsączyć z soku i wsypać do niego pozostałą żelatynę. Kiedy spęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Wystudzić. Resztę sera zmiksować z jogurtem i 2 łyżkami cukru, dodać żelatynę rozpuszczoną w syropie jagodowym i na końcu wymieszać z jagodami. Masę jagodową wylać na stężałą masę truskawkową i wstawić do lodówki.

4 połówki brzoskwiń z 1,5 szklanki soku zmiksować blenderem i zagotować. Wymieszać z galaretką i wystudzić. Resztę brzoskwiń pokroić w kostkę i dodać do galaretki. Kiedy zacznie gęstnieć wylać na stężały sernik i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Torcik na zimno

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s