Tort śmietanowo-brzoskwiniowy

Lekki, owocowy tort można zrobić nawet w zimie 🙂

Składniki

biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki cukru kryształu

1 szklanka mąki pszennej

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

2 budynie waniliowe

+ 3 szklanki mleka

+ 2 łyżki cukru

3 płaskie łyżki żelatyny

+ 1/2 szklanki mleka

0,5 l śmietany 36%

2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń w syropie

1 galaretka

wiórki i kolorowa posypka do dekoracji

do nasączenia:

3/4 szklanki wody + sok z 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotować biszkopta, piec go w tortownicy 23cm, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut (grzałka góra-dół). Biszkopta wystudzić i przekroić na 3 krążki.

Budynie ugotować w 3 szklankach mleka. Żelatyną zalać mlekiem, poczekać aż napęcznieje i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozgrzana żelatynę wymieszać z gorącym budyniem. Wystudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i miksować z dodawanym partiami budyniem.

Biszkopta nasączyć, rozsmarować cienką warstwę kremu, na to wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i przykryć kremem.

Z kolejną warstwą postąpić tak samo.

Boki i wierzch posmarować resztą kremu. Boki obsypać wiórkami z posypką. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

2015-02-22

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s