Babeczka jajeczna z grzankami i szpinakiem

Na śniadanie 🙂

Babeczka jajeczna z grzankami i szpinakiem4

Składniki

chleb czerstwy 4 kromki

jajka 4 szt

szynka 4 plasterki

ser żółty 5 dkg

cebula 1 szt

czosnek 3 ząbki

szpinak mrożony 70 g

sól i pieprz

papryka słodka

olej

szczypiorek

Sposób przygotowania

Chleb pokroić w kostkę i uprażyć na suche patelni.

Cebulę zeszklić, dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć do rozpadnięcia się szpinaku. Doprawić solą i pieprzem.

Dwie foremki do tartinek z wyjmowanym dnem o średnicy ok. 12 cm natłuścić. Do foremek nałożyć grzanki i szpinak.

Szynkę pokroić w kostkę i rozłożyć na grzankach ze szpinakiem.

Jajka roztrzepać z przyprawami. Foremkę zawinąć w folię aluminiową, wlać jajka, wierzch posypać żółtym serem i słodką paprykę. Foremki zawinięte w folię wstawić do garnku z niewielką ilością wrzątku na około 5 minut pod przykryciem. Babeczki wyjąć z foremek i posypać szczypiorkiem. Smacznego.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s