Tuna rolls

tuna rolls

Składniki

5 arkuszy prasowanych wodorostów nori

250 g ryżu do sushi

sos do ryżu:

3,5 łyżki octu ryżowego

1,5 łyżki cukru

0,5 łyżeczki soli

dodatki:

100 g łososia wędzonego

1 puszka tuńczyka w kawałkach w wodzie

1 ogórek

3 paluszki surimi

serek philadelphia

1/4 awokado

cienki szczypiorek

do podania:

sos teryiaki

marynowany imbir

pasta wasabi

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w 2,5 szklanki wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, a następnie dodać do ugotowanego ryżu. Wymieszać i wystudzić.

Na arkusz nori nałożyć do 3/4 długości ryż. Na ryżu rozsmarować serek, na to ułożyć kawałki tuńczyka, paski ogórka i szczypiorek. Zwinąć przy pomocy maty.

U mnie 2 rollsy z łososiem, 2 z tuńczykiem i 1 z surimi.

Advertisements

5 uwag do wpisu “Tuna rolls

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s