Rolada orzechowa

Składniki:

biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru kryształu

4 łyżki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

30 dkg orzechów włoskich

300 ml mleka

1 szklanka cukru kryształu

1 kostka masła

1 kieliszek spirytusu

do nasączenia:

1/2 szklanka wody + sok z 1/2 cytryny + 1/2 kieliszka spirytusu

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotować biszkopta. Masę wylać na wyłożona papierem płaską blaszkę z wyposażenia piekarnika. Piec około 20  minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Biszkopt przykryć ściereczką i zwinąć razem z papierem, dopiero gdy przestygnie zerwać papier.

Mleko zagotować z cukrem, dodać zmielone orzechy i gotować około 10 minut. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, połączyć z orzechami i spirytusem.

Biszkopta nasączyć, następnie rozsmarować krem i zwinąć. Wstawić do lodówki do stężenia na co najmniej 3-4 godziny. Wierzch udekorować cukrem pudrem lub polewą.

Reklamy

9 uwag do wpisu “Rolada orzechowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s