Skrzydełka w marynacie miodowo-ziołowej

Składniki

1 kg skrzydełek z kurczaka

marynata:

1,5 łyżki miodu płynnego

garść świeżych ziół – bazylii, oregano, kilka listków szałwii, gałązka estragonu

liść laurowy, 2 ziela angielskie

sok z 1/2 cytryny

3-4 łyżki oliwy

sól, pieprz

 

dodatkowo:

słodka papryka

chili

pieprz

Sposób przygotowania

Skrzydełka umyć, osuszyć, można odciąć lotki, przełożyć do miski i dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Odstawić do lodówki najlepiej na cała noc.

Skrzydełka przełożyć do naczynia do zapiekania, obficie posypać słodką papryką i oprószyć chili i pieprzem.

Zapiekać godzinę w temperaturze 170 stopni (piekarnik z termoobiegiem).

dsc_7783

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Skrzydełka w marynacie miodowo-ziołowej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s