Gulasz z cielęciny z kaszą bulgur i warzywami

Cielęcina marynowana w piwie i estragonie idealnie komponuje się z lekką kaszą

Składniki

250 g cielęciny

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 mały jogurt naturalny

sól i pieprz

2 łyżki masła

marynata:

1/2 szklanki piwa

1 gałązka estragonu

1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej

pieprz

kasza z warzywami:

3/4 szklanki kaszy bulgur

1 marchewka

1/2 papryki

150 g mrożonej fasolki szparagowej

1 cebula

sól, pieprz

słodka papryka

Sposób przygotowania

Pokrojone w kostkę mięso zalać piwem, dodać listki estragonu, posypać pieprzem i czubrycą. Wymieszać. Odstawić na noc do lodówki.

W rondlu rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić, dodać mięso, obsmażyć i zalać wrzątkiem. Dusić do miękkości mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i zalać jogurtem.

Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać startą na grubym oczku marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę i mrożoną fasolkę. Podsmażyć. Dodać kaszę, wymieszać i zalać 1,5 szklanki wody. Posypać przyprawami. Przykryć i smażyć aż kasza wchłonie cały płyn.

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Gulasz z cielęciny z kaszą bulgur i warzywami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s