Szaszłyki z kurczakiem w azjatyckiej marynacie

Składniki (na 10 szaszłyków):

1 podwójny filet z kurczaka

3 małe cebule

1/2 bakłażana

1 cebula

1/2 czerwonej papryki

7-8 pieczarek

sól, pieprz

curry, słodka papryka

olej

marynata:

1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

3 ząbki czosnku

4 łyżki sosu sojowego

sok z 1/2 cytryny

2 łyżeczki miodu

1/4 szklanki oleju

1/2 łyżeczki pieprz

Przygotowanie

Składniki marynaty wymieszać. Fileta pokroić w kostkę i wymieszać z marynatą.

Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki, paprykę w większą kostkę, wrzucić do miski, posypać przyprawami i skropić olejem. Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki.

Wszystkie składniki nabijać kolejno na patyczki do szaszłyków (u mnie metalowe, ale w przypadku drewnianych trzeba pamiętać o tym, żeby je przynajmniej przez godzinę namoczyć).

Szaszłyki grillować przez około pół godziną, co jakiś czas obracając. Podawać z dipem rzodkiewkowym.

Reklamy

8 uwag do wpisu “Szaszłyki z kurczakiem w azjatyckiej marynacie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s