Babka maślana z rumem i bakaliami

Składniki:

170 g masła

5 jajek

1 szklanka cukru pudru

1,5 szklanki mąki pszennej

7 łyżek mąki ziemniaczanej

3 łyżki rumu

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20 dkg bakalii (u mnie suszone śliwki, morele, żurawina i orzechy włoskie)

Przygotowanie:

Masło utrzeć na puch z cukrem i miksować dodając po jednym jajku. Połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rum i sok z cytryny. Wlać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Pod koniec pieczenia wierzch można przykryć folią aluminiową, żeby się za bardzo nie przypiekł. Po wystudzenia wierzch udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą.
dsc_5224
Babki (po)wielkanocne

Reklamy

9 uwag do wpisu “Babka maślana z rumem i bakaliami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s