Lasagne

Składniki

9 płatów makaronu do lazanii

0,4 kg sera żółtego

0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej

2-3 cebule

4 marchewki

1 pietruszka

1/4 selera

0,5 kg pieczarek

1 słoik krojonych pomidorów

słoiczek przecieru pomidorowego

1 łyżka pasty paprykowej

1 papryczka kajeńska

sól, pieprz,

zioła prowansalskie,

chili, słodka papryka

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić i zeszklić, warzywa zetrzeć na tarce o grubym oczku i dodać do cebuli, podsmażyć i wlać pomidory.

Dodać mięso i dusić około 15 minut. Następnie dorzucić pokrojone pieczarki i gotować jeszcze 10 minut. Dodać przecier, około 1 szklanki wody, pastę paprykową, pokruszona papryczkę i przyprawy. Zagotować. Ser zetrzeć na tarce.

Dno naczynia do zapiekania posmarować oliwą i cienką warstwą sosu. Na to makaron, sos i ser żółty, potem znowu makaron, sos, makaron, reszta sosu, pieczarki i ser żółty. Posypać po wierzchu papryką i ziołami.

Zapiekać około 30 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.  Smacznego

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Lasagne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s