Placek z rabarbarem

Rabarbar to smak dzieciństwa – jak byłam mała, biegałam z łodygą rabarbaru w jednej ręce i kubeczkiem cukru w drugiej 🙂

Składniki

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklani mąki ziemniaczanej

4 jaja

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1 margaryna

4 łodygi rabarbaru

Sposób przygotowania

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę. Dodać żółtka, a następnie wymieszać delikatnie z mąkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i mieszać do połączenia składników. Ciasto wylać na wyłożona pergaminem blaszkę.

Rabarbar pokroić i oprószyć mąką.

Rabarbar rozsypać na ciasto.

Piec ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

DSC_0490
Wiosenne słodkości 2016

Advertisements

7 uwag do wpisu “Placek z rabarbarem

  1. ja w „młodości” nie latałam z łodygą rabarbaru, ani z cukrem. Właściwie to żyłam chyba tylko enerią słoneczną, lepiej było latem – wtedy naprawdę zażerałam się kanapkami z masłem, pomidorami z domowego ogródka z cebulą. Moja mama chwytała się wszystkich spsobów, aby coś we mnie „wsadzić” Powinna była robić takie piękne ciasto z rabarbarem 😉 Z pewościa bym wciągnęła 😀
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    Polubione przez 1 osoba

    1. Dzieci są w stanie zjeść wszystko albo nic, teraz nie tknęłabym surowego rabarbaru, a wiosny jako dziecko sobie bez niego nie wyobrażałam. Ale w cieście nadal smakuje rewelacyjnie, chociaż mój były mówił, że to chwast i odmawiał jedzenia 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s