Sushi maki z grzybami shitake

Odkrywanie nowych składników do sushi 🙂

Sushi maki z grzybami shitake3

Składniki

3 szt prasowanych glonów nori

150 g ryżu

sos do ryżu:

3 łyżki octu ryżowego

1 łyżeczka cukru

1/3 łyżeczki soli

dodatki:

grzyby shitake

łosoś wędzony

serek philelphia

ogórek

paluszki surimi

awokado

anchois

do podania:

sos teryiaki

marynowany imbir

pasta wasabi

Sushi maki z grzybami shitake4

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w 1 szklance wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, dodać do ryżu, wymieszać i całość wystudzić.

Przygotować wszystkie dodatki, grzyby osączyć z zalewy, awokado obrać i pokroić w paski, ogórka pokroić w długie paski.

Na arkuszu glonów rozłożyć ryż i plasterki łososia. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć grzyby shitake, pasek ogórka i serek philadelphia. Arkusz zwinąć przy pomocy maty i pokroić w centymetrowe krążki.

Z pozostałymi dwoma arkuszami postąpić tak samo używając ulubionych zestawów składników. Podawać z sosem teryiaki, pastą wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego 🙂

dsc_0472

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Sushi maki z grzybami shitake

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s