Tartinki z rabarbarem i bezą

Połączenie kwaśnego smaku rabarbaru ze słodką bezą 🙂
Składniki
kruche ciasto:
150 g mąki
75 g margaryny
1 kopiasta łyżka cukru pudru
1 żółtko
3-4 łyżki zimnej wody

mus rabarbarowy:
2 duże łodygi rabarbaru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki octu winnego

Sposób przygotowania
Z podanych składników przygotować kruche ciasto i wykleić nim 4 foremki do tartinek o średnicy 12 cm. Wstawić do piekarnika na około 20 minut aż ciasto się zezłoci.
Rabarbar pokroić i zalać niewielką ilością wody, kiedy się rozsmażyć dodać miód i rozprowadzoną w 2 łyżkach wody mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, gotować przez 2-3 minuty.
Białka ubić z cukrem na lśniącą pianę i wymieszać z mąką i octem.
Na upieczone ciasto wyłożyć mus rabarbarowy i bezę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 30 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego 🙂

 
Wiosenne słodkości 2016

Reklamy

7 uwag do wpisu “Tartinki z rabarbarem i bezą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s