Stek z tuńczyka z bukietem grillowanych warzyw

Kolorowy, lekki obiad 🙂

Składniki

2 steki z tuńczyka

sól, pieprz

 

1 nieduży brokuł

1/2 czerwonej papryki

3 duże pieczarki

1/2 młodej cukinii

przyprawa do grilla

sos:

2 łyżko octu owocowego

(u mnie malinowy)

3 łyżki oliwy

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz

szczypta cukru

Sposób przygotowania

Brokuła ugotować na półtwardo. Cukinię i pieczarki pokroić w plastry, paprykę w kawałki. Warzywa wymieszać, posypać przyprawą do grilla i wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową. Kiedy warzywa będą podsmażone dodać brokuła i wymieszać.

Steki z tuńczyka osuszyć ręcznikiem papierowym i posypać solą i pieprzem. Włożyć je na rozgrzaną patelnię skropioną olejem i smażyć po 3 minuty na stronę. Jeśli są cienkie, to krócej.

Warzywa wyłożyć na talerz, polać sosem, na warzywach ułożyć tuńczyka i skropić resztą sosu. Smacznego 🙂

DSC_2854DSC_4576

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Stek z tuńczyka z bukietem grillowanych warzyw

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s