Risotto ze szparagami

Lekkie, wiosenne danie z dorszem i zielonymi warzywami

risotto ze szparagami

Składniki:

1 szklanka ryżu do risotto
30-40 dkg fileta z dorsza
1/2 pęczka szparagów
1 młoda cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
przyprawa do ryb
sól i pieprz
oliwa

Przygotowanie:

Rybę posypać przyprawą do ryb, skropić oliwą i odstawić. Na patelnie wlać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Wsypać ryż i mieszać aż stanie się lekko przezroczysty. Podlewać bulionem i gotować na małym ogniu aż zmięknie.

Ze szparagów odłamać końcówki, łodygi pokroić, główki zostawić w całości. Cukinię pokroić w drobne paseczki. Dodać do ryżu, wymieszać, wrzucić pokrojoną w kostkę rybę i dusić pod przykryciem aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zestawić z palnika na 5 minut i połączyć z jogurtem. Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s