Wiosenny sernik na zimno

Do wykorzystania w młodego jęczmienia w serniku zainspirował mnie przepis na sernik z Fiołkowej kuchni Małgosi 🙂 Znajdziecie u niej dużo inspiracji do wykorzystania młodego jęczmienia w kuchni 🙂

Składniki:

1 kg sera na sernik

150 g musu z marakui

1 jogurt naturalny

1 cukier waniliowy

1 łyżka młodego jęczmienia Green Essence

5 łyżek żelatyny

1 galaretka

biszkopty okrągłe lub podłużne

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Żelatyną wsypać do dwóch szklanek i zalać do połowy wodą, żeby spęczniała. Ser podzielić na pół. Jedną część zmiksować z musem z marakui (lub dowolnymi owocami :)). Połowę żelatyny rozpuścić i wystudzoną zmiksować z serem.

Do sernika użyłam silikonowej tortownicy z szklanym dnem o średnicy 26 cm.

Masę wlać do tortownicy i rozłożyć biszkopty, u mnie podłużne. Wstawić do lodówki aż masa zacznie tężeć, na około pół godziny.

Drugą część żelatyny rozpuścić i wystudzić. Drugą połowę sera zmiksować z jogurtem, cukrem waniliowym  i jęczmieniem, a końcu połączyć z żelatyną. Zieloną masę wylać na stężałą masę serową i ponownie wstawić do lodówki. Kiedy się zetnie zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

wiosenny sernik na zimno
Wiosenne słodkości 2016

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Wiosenny sernik na zimno

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s