Pavlova z kremem kakaowym

Obraz 065

Składniki

7 białek

2 szklanki cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu winnego

szczypta soli

300ml śmietanki 30%

1 łyżka żelatyny

2 łyżki kakao

200 g truskawek

polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania

Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch i partiami dodajemy cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca mieszamy z mąką ziemniaczaną i octem. Przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Potem zmniejszamy gaz do minimum i uchylamy drzwiczki piekarnika na około 2 godziny. Bezę studzimy w piekarniku.

Kakao zalewamy niewielką ilością wrzątku i studzimy. Żelatynę zalewamy ok 1/3 szklanki mleka, a kiedy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy kakao i żelatynę. Miksujemy na jednolita masę. Możemy odstawić do lodówki aby zaczęła tężeć.

Na bezę wykładamy krem, dekorujemy truskawkami i polewą.

Smacznego 🙂
Wiosenne słodkości 2016Truskawkowe szaleństwo 2016

Reklamy

5 uwag do wpisu “Pavlova z kremem kakaowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s