Hiszpańska paella z owocami morza

Coś dla smakoszy krewetek i kalmarów 🙂

Składniki

2 szklanki ryżu

250 g mieszanki owoców morza

2 filety z udka kurczaka

1 czerwona papryka

2 szalotki

1/2 młodej cukinii

1 puszka groszku lub 1 szklanka mrożonego

zioła prowansalskie

chili

sól, pieprz

szczypta szafranu

4 ząbki czosnku

1 łyżka masła

Sposób przygotowania

Szafran wrzucić do szklanki i zalać wrzątkiem. Paprykę, cukinię i szalotkę pokroić w kostkę i z trzema przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku podsmażyć na rozgrzanym oleju. Mięso pokroić w kostkę, obsypać przyprawami i wrzucić do warzyw. Wsypać ryż. Całość podsmażyć przez kilka minut, a następnie wlać wodę z szafranem i 3 szklanki wrzątki. Posypać przyprawami i przykryć. Dusić na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec wsypać groszem, a całość doprawić do smaku.

Owoce morza wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posypać pieprzem i wrzucić na patelnie na rozpuszczone masło. Dopiero wtedy posolić. Smażyć około 5 minut.

Paellę przełożyć na talerze i posypać owocami morza. Udekorować listami bazylii. Smacznego 🙂

Rady

Owoce morza można dodać pod koniec duszenia do paelli, nie trzeba ich przygotowywać oddzielnie.

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Hiszpańska paella z owocami morza

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s