Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Orientalne danie na obiad 🙂

Sajgonki z kurczakiem i warzywami2

Składniki

1 arkuszy papieru ryżowego

1 filet z kurczaka

100 g krewetek koktajlowych

1 marchewka

1/2 papryki

kawałek cukinii

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

sos sojowy

sos rybny

sos chili-czosnkowy

olej arachidowy

ocet ryżowy

mieszanka przypraw chińskich

sproszkowana trwa cytrynowa

 

Sposób przygotowania

Warzywa pokroić w paseczki, Podsmażyć na rozgrzanym oleju arachidowym, najpierw marchewkę, potem dorzucić paprykę i cukinię, skropić sosem sojowym.

Krewetki skropić sosem rybnym, posypać solą i pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć na maśle, aż zmienią kolor na biały.

Kurczaka pokroić w paski, skropić octem, sosem sojowym, sosem chili i posypać mieszanką przypraw chińskich i trawą cytrynową. Podsmażyć na rozgrzanym oleju arachidowym.

Papier ryżowy moczyć przez 2 sekundy w wodzie, na następnie układać na nim kurczaka, warzywa i krewetki (ja dodałam je tylko do połowy sajgonek, jeśli chcemy dodać do wszystkich to można wykorzystać całe opakowanie 250 g). Boki papieru złożyć do środka i całość zwinąć.

Sajgonki obsmażyć z rozgrzanym oleju z dwóch stron, wyłożyć na ręcznik papierowy i gotowe. Smacznego 🙂

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s