Sushi – łososiowe rollsy

Sushi w bardzo efektownej wersji 🙂

Sushi - łososiowe rollsy

Składniki

ryż do sushi 100 g

łosoś wędzony plastry 50 g

awokado 1/4 szt

nori ok. 1/2 arkusza

do dekoracji:

paluszki krabowe 1 szt

papryka czerwona kilka pasków

ogórek zielony 2-3 plasterki

szczypiorek

sos do ryżu:

ocet ryżowy 1 łyżka

cukier 1/2 łyżki

sól 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

Ryż zalać wodą, odstawić na pół godziny, odcedzić i zalać wodą w stosunku 1:1. Składniki sosu zagotować i rozpuścić. Kiedy ryż wchłonie płyn, zestawić go z palnika i wymieszać z sosem. Z wystudzonego ryżu uformować wałeczki i obwinąć je cienkimi plasterkami awokado.

Następnie ryż z awokado owinąć plasterkiem łososia.

Arkusz nori pociąć na paseczki i każdego rollsa owinąć na dole.

Wierzch udekorować pozostałymi składnikami.

Weekend z domowym sushi

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s