Sushi nigiri

Najprostsza wersja sushi. Bez zwijania 🙂

Sushi nigri2

Składniki

ryż do sushi 100 g

krewetki 5-6 sztuk

paluszki surimi 1 szt

łosoś wędzony 1 plaster

ogórek zielony 2 plasterki

papryka czerwona 2 paski

szczypiorek

wasabi

nori ok. 1/2 arkusza

awokado 1 plaster

do ryżu:

ocet ryżowy 1 łyżka

cukier 1/2 łyżki

sól 1/2 łyżeczki

dodatkowo:

sos sojowy

ocet ryżowy

sok z cytryny

Sposób przygotowania

Ryż najpierw zalewamy wodą i moczymy, następnie odcedzamy i zalewamy woda w stosunku 1:1. Kiedy ryż wchłonie wodę składniki sosu podgrzewamy, mieszamy do rozpuszczenia i mieszamy z ryżem. Z ryżu formujemy wałeczek i nakładamy niewielką ilość wasabi.

Krewetki nabijamy na wykałaczki i wrzucamy na 3 minuty do wrzątku z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami sosu sojowego. Odcedzamy, skrapiamy octem ryżowym i sokiem z cytryny, zdejmujemy z wykałaczek i rozcinamy prawie do końca na pół. Krewetki układamy na ryżu, dociskamy.

Na krewetce można ułożyć plasterek awokado lub ogórka i pasek papryki lub szczypiorek. Arkusz nori tniemy w paski i każdą porcję ryżu z dodatkami owijamy paskiem nori.

Podobnie postępujemy z innymi składnikami, na wałeczku ryżowym układamy plasterek łososia lub paluszka surimi, dodajemy inne składniki i owijajmy paskiem wodorostu. Podajemy z imbirem marynowanym i sosem sojowym lub sosem teryiaki.

Weekend z domowym sushi

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s