Sushi uramaki z krewetkami i łososiem

Owoce morza w sushi 🙂

Sushi uramaki z krewetkami i łososiem

Składniki

ryż do sushi 250 g

nori 5 szt

ocet ryżowy 3 łyżki

cukier 1 łyżka

sól 1 łyżeczka

 

uramaki z krewetkami i łososiem:

krewetki 4-5 szt

łosoś wędzony 100 g

serek kremowy 200 g ę

awokado 1/4 szt

papryka czerwona 1/4 szt

czarny sezam

 

dodatkowe składniki:

ogórek 1/2 szt

paluszki krabowe 3 szt

sos sojowy

ocet ryżowy

sos teriyaki

wasabi

 

Sposób przygotowania

Ryż zalewamy 2,5 szkl wody i gotujemy aż wchłonie cały płyn. Ocet, sól i cukier zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do ryżu, mieszamy i studzimy. Krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków, gotujemy w wodzie z łyżeczką soli i 2 łyżkami sosu sojowego. Odcedzamy, zdejmujemy z patyczków, skrapiamy octem ryżowym i sokiem z cytryny, studzimy. Na arkuszu nori rozkładamy ryż, posypujemy sezamem, przykrywamy folią spożywczą i dociskamy. Odwracamy i układamy składniki: krewetki, plasterki awokado i papryki orez serek.

Przy pomocy folii i maty zwijamy rulon.

Na ryżu rozkładamy plasterki łososia, przykrywamy folią i dociskamy.

Rulon kroimy i centymetrowe krążki. Krążki układamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym lub sosem teryiaki i pastą wasabi. Z pozostałych składników przygotowujemy podobne rulony, kroimy i zajadamy 🙂

Weekend z domowym sushi

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Sushi uramaki z krewetkami i łososiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s