Pulpeciki mięsno-warzywne w sosie

Syty, smaczny obiad

Składniki

250 g mięsa mielonego

1/2 cukinii

1/2 czerwonej papryki

1 kromka czerstwego chleba

sól, pieprz

słodka papryka, chili

świeże zioła, bazylia i oregano

mąka pszenna

 

1 cebula

250 g pieczarek

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania

Cukinię zetrzeć na tace o grubym oczku i odcisnąć, paprykę pokroić, dodać do mięsa razem z namoczonym, odciśniętym chlebem, posiekanymi ziołami i przyprawami. Na patelni zeszklić pokrojona cebulę. Z masy mięsnej formować kulki, obtaczać je w mące i wkładać na patelnię. Kiedy pulpeciki się obsmażą dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć aż puszczą sok, podlać wodą i dusić około 15 minut. Doprawić do smaku, a następnie zalać 1/2 szklanki wody z mąką ziemniaczaną, mieszać do zgęstnienia i zagotowania sosu. Najlepiej smakuje z kaszą. Smacznego 🙂

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Pulpeciki mięsno-warzywne w sosie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s