Chińskie z zielonym makaronem

Składniki

1 filet z kurczaka

1 czerwona papryka

1 garść grzybów mun

1/4 główki białej kapusty

150 g makaronu ryżowego

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 papryczka chili

1 łyżka sosu słodko-kwaśnego do dań w woka

2 łyżki sos chili-czosnkowego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

czarny sezam do dekoracji

olej arachidowy

Sposób przygotowania

Kurczaka pokroić w kostkę, dodać posiekaną papryczkę, po łyżce sosów i ocet ryżowy. Wymieszać, odstawić na pół godziny. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju arachidowego i usmażyć mięso. Zdjąć je z woka.

Grzyby mun namoczyć. Paprykę i grzyby pokroić w paski, kapustę poszatkować. Wrzucić do rozgrzanego woka, podsmażyć kilka minut, dodać po łyżce sosu sojowego i sosu chili, wymieszać i dodać mięso. 1/2 szklanki wody z moczenia grzybów wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do woka. Podsmażyć jeszcze 3-4 minuty.

Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wyłożyć na talerze razem z mięsem i warzywami, posypać sezamem. Smacznego 🙂

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Chińskie z zielonym makaronem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s