Podwójny tort śmietanowy

Tort dla niej i dla niego – mocno kakaowy i owocowy – jasny i ciemny 🙂

podwójny tort śmietnowy4

Składniki:

biszkopt jasny:

5 jajek

3/4 szklanki curkru

1 szklanka mąki tortowej Młynomag

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

biszkopt ciemny:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej Młynomag

5 dkg orzechów

1 łyżka kawy

0,5 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem jasny:

1 op budyniu waniliowego + 2 szkl mleka + 2 łyżki cukru

300 ml śmietany 30%

3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl mleka

1 puszka brzoskwiń

krem ciemny:

0,5 l śmietany 30 %

3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl mleka

3 łyżki kakao

do nasączenia:

1 szkl mocnej kawy do biszkopta ciemnego

sok z brzoskwiń do biszkopta jasnego

dekoracja:

polewa:

40 g masła

1 łyżka mleka

2 łyżki cukru

1,5 łyżki kakao

1/2 łyżeczki żelatyny +2 łyżki wody

dodatkowo:

150 ml śmietany 30%

1 tabliczka białej czekolady

truskawki

połówki orzechów

biała i ciemna posypka

Przygotowanie:

W przypadku obu biszkoptów białka zmiksować z cukrem na sztywną pianę, połączyć z żółtkami, a następnie z sypkimi składnikami. Piec w tortownicy i średnicy 24 cm przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.

Wystudzone biszkopty dopasować do siebie tak, żeby jeden nachodził na drugi i odpowiednio dociąć. Ja wycięłam kawałem ciemnego biszkopta. Następnie przekroić je na 3 krążki.

podwójny tort śmietnowy

Jasny krem: Żelatynę namoczyć z mleku i rozpuścić w kąpieli wodnej, budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i od razu połączyć z ciepłą żelatyną. Wystudzić. Śmietanę ubić i zmiksować z budyniem. Jasny biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń, rozsmarować część kremu, na krem rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, resztę kremu, przykryć krążkiem biszkopta i czynność powtórzyć z drugą połową kremu.

podwójny tort śmietnowy2

Ciemny krem: Kakao sparzyć wrzątkiem, żelatynę namoczyć, rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić i zmiksować z wystudzonym kakaem i żelatyną. Ciemny biszkopt nasączyć kawą i przełożyć kakaową śmietaną.

Żelatynę na polewę zalać wodą i rozpuścić, resztę składników zagotować i połączyć z żelatyną. Przestudzić i udekorować wierzch ciemnego tortu.

Na wierzch jasnego tortu rozsmarować ubitą kremówkę.

podwójny tort śmietnowy3

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i polać wierzch białego tortu oraz zamoczyć w niej połówki truskawek. Ciemny tort udekorować połówkami orzechów. Oba wykończyć kolorowymi posypkami. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia, najlepiej na noc.
Wiosenne słodkości 2016

Advertisements

8 uwag do wpisu “Podwójny tort śmietanowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s