Solankowy dorsz z grillowaną sałatą rzymską

Lekki, zdrowy obiad.

Składniki

filet z dorsza 2 szt

sałata rzymska mini 2 szt

seler nać 3 gałązki

por 3-4 liście

cebulka 1 szt

liść laurowy 2 szt

ziele angielskie 2 szt

pieprz czarny ziarnisty 1 łyżeczka

sól 2 łyżki

lubczyk świeży 2 liście

natka pietruszki 1 łyżka

sos do sałaty:

czosnek 2 łyżki

oliwa z oliwek 3-4 łyżki

ocet malinowy1 łyżka

sól i pieprz

cukier 1 szczypta

ryż:

ryż 3/4 szkl

sól 1 łyżeczka

kurkuma mielona 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

Sałatę rzymską pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i obsmażyć na patelni grillowej. Składniki sosu wymieszać. Ryć ugotować z przyprawami w 1,5 szklanki wody.

1,5 litra wody zagotować z ziołami, przyprawami i solą. Rybę obsypać pieprzem ziołowymi. Solankę zestawić z palnika i włożyć do niej rybę na około 8-10 minut. Rybę podawać z ryżem i grillowaną sałatą polaną sosem.

dsc_7781

Reklamy

5 uwag do wpisu “Solankowy dorsz z grillowaną sałatą rzymską

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s