Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem

Smaczny, łatwy w przygotowaniu i bardzo aromatyczny obiad 🙂

Składniki

kluski śląskie:

ziemniaki ok. 3/4 kg

mąka ziemniaczana 1/4 objętości ziemniaków

sos:

filet z indyka 40 dkg

grzyby suszone ok. 1 szklanki

por 1/2 szt

czosnek 2 ząbki

natka pietruszki 1 łyżka

sól i pieprz

przyprawa do indyka 2 łyżki

jogurt naturalny 200 ml

olej do smażenia

masło do smażenia

 

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć wcześniej (najlepiej zalać wrzątkiem). W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła. Dodać posiekanego pora, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć 2 minuty, dodać osączone grzyby i smażyć

Filet z indyka pokroić w kostkę i obsypać przyprawą. Dodać z grzybów. Podsmażyć.

Mięso z grzybami zalać wodą, w której moczyły się grzyby. Uzupełnić wodą lub bulionem. Dusić pod przykryciem 30 minut. Zestawić z palnika, odczekać 5 minut i wlać jogurt. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki ugotować, przestudzić i przepuścić przez maszynkę, 1/4 ziemniaków wyjąć i to miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać. Z masy ziemniaczanej formować kluski z dziurką. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z sosem.

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s