Smażony makaron z kurczakiem w chińskim sosie

Szybki, orientalny obiad.

Składniki

makaron do dań z woka 1 opakowanie

filet z kurczaka 1 pojedynczy

kiełki sojowe 1 słoik

grzyby mun 1 garść

kapusta biała 2 garści

przyprawa orientalna 2 łyżki

sos sojowy

sos chili

ocet ryżowy

sos do dań z woka

mąka ziemniaczana 1/2 łyżki

szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania

Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą orientalną, skropić sosem sojowym, octem ryżowym i sosem chili. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić mięso.

Do mięso dodać poszatkowaną kapustę, osączone kiełki sojowe i pokrojone namoczone wcześniej grzyby mun. Wymieszać i podsmażyć. Wodę, w której moczyły się grzyby wymieszać z 1 łyżką sosu chili, 2 łyżkami sosu sojowego i 3 łyżkami sosu do dań z woka. Dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość wlać do kurczaka z warzywami i mieszać aż sos zgęstnieje. Makaron do dań z woka przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosem. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Smażony makaron z kurczakiem w chińskim sosie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s