Ciasteczka kruche z orzechami

Składniki:

1,5 szklanki mąki krupczatki Młynomag
1,5 szklanki mąki pszennej Młynomag
30 dkg margaryny lub masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany 12%
1/2 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
do dekoracji:
2 roztrzepane widelcem białka
1 szklanka mielonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Ciasto siekamy z margaryną i zagniatamy z pozostałymi składnikami na gładkie jednolite ciasto. Odkładamy do zamrażalnika na godzinę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy ciekawe kształty, smarujemy białkiem i dekorujemy zmielonymi orzechami. Pieczemy do zrumienienia (ok 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

ciasteczka z orzechami
Wiosenne słodkości 2016

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Ciasteczka kruche z orzechami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s