Tort z kremem kakaowym

Tort z dwukolorowym biszkoptem i kremem maślanym

Składniki

biszkopt kawowo-orzechowy:

jajka 5 szt

mąka pszenna 125 g

cukier kryształ 150 g

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

orzechy włoskie 50 g

kawa 2 łyżki

kakao 1 łyżka

biszkopt jasny:

jajka 3 szt

mąka pszenna 3 łyżki

cukier kryształ 3 łyżki

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

kurkuma 1 szczypta

krem:

masło 82% 3 kostki

jajka 7 szt

cukier kryształ 1 i 3/4 szkl

kakao 5 łyżek

spirytus 1/2 kieliszka

do nasączenia:

herbata czarna 1 szkl

cytryna 1 szt

 

do dekoracji:

orzechy włoskie 50 g

biszkopty okrągłe 3 szt

kolorowa posypka

lentilki

perełki cukrowe

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotować 2 biszkopty. Oba pieczemy w tortownicy 24 cm. Ciemny – 40 minut w 170 stopniach, jasny 15 minut w tej samej temperaturze. Ciemny przekrawamy na 3 krążki, jasny na 2.

Tort z kremem kakaowym6

Całe jajka ubić z cukrem na parze, a następnie wystudzić. Masło utrzeć do białości i dodawać partiami wystudzone jaja.

Tort z kremem kakaowym7

Kakao zalać wrzątkiem i wystudzić. Połączyć z masą. Do kremu wlać spirytus i wymieszać.

Tort z kremem kakaowym9

Do mocnej, wystudzonej herbaty dodać sok z cytryny. Krążki biszkopta nasączać i przekładać kremem.

Tort z kremem kakaowym10

Resztę kremu rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Orzechy i biszkopty zmielić i udekorować nimi boki tortu. Wierzch tortu udekorować wedle uznania.

Tort z kremem kakaowym11
Wiosenne słodkości 2016

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Tort z kremem kakaowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s