Placki cukiniowe z salsą

Kolorowy, warzywny obiad 🙂

Składniki

1/2 większej cukinii

1/2 czerwonej papryki

1 marchewka

1 jajko

4 łyżki mąki

sól, pieprz

 

salsa:

1/2 awokado

1 większy pomidor

1 mała cebulka

garść liści bazylii

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

sok z 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania

Awokado i pomidora obrać ze skórki i wydrążyć, pokroić w kostkę, dodać drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną bazylię. Całość skropić sokiem z cytryny, doprawić i wymieszać.

Cukinię w razie potrzeby wydrążyć i razem z marchewką zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć, dodać drobno pokrojoną paprykę i resztę składników, wymieszać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor. Podawać z salsą. Smacznego 🙂

Wegetariański obiad VII

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Placki cukiniowe z salsą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s