Dżem z cukinii i jabłek

Składniki:

3 kg cukinii
1 kg jabłek
1 kg cukru
2 galaretki agrestowe
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Cukinię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w małe kawałeczki , zasypujemy cukrem. Odstawiamy do momentu aż cukinia puści cały sok. Wtedy wstawiamy na mały ogień i gotujemy . Po mniej więcej godzinie gotowania dodajemy, pokrojone jabłka bez gniazd nasiennych. Gotujemy aż do wytworzenia pulpy cukiniowo-jabłkowej . Wtedy dodajemy cynamon i zestawiamy z ognia do odparowania. Po mniej więcej 5-7 minutach wsypujemy galaretkę i kwasek – mieszamy dokładnie aby żelatyna z galaretki się rozpuściła i przekładamy do słoików. Pasteryzujemy około 15 minut.

dżem cukiniowy

Dżem wg. przepisu Oli z bloga Małomiasteczkowa Pani Domu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s