Powidła mirabelkowe

Rewelacyjne do ciast

Składniki:

3 kg mirabelek
(pól na pół żółtych i czerwonych)
po wypestkowaniu zostało ok. 2,3 kg
1 kg cukru

Przygotowanie:

Mirabelki myjemy, usuwamy pestki, przekładamy na teflonowa patelnię z grubym dnem, zasypujemy cukrem i smażymy, a gdy będą już odpowiednio gęste przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

Powidła z mirabelek są wyjątkowo kwaśne, można do nich sypać cukier i sypać, a one zesztywnieją, ale słodsze nie będą. Są jednak rewelacyjne do przekładania ciast, dzięki temu ostremu kwaskowemu posmakowi doskonale komponują się np. z masą chałwową.

Ja podsmażam je kilka razy dziennie i odstawiam do wystygnięcia. Następnego dnia są gotowe do słoików.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s